Konvalidacija ničnih statutarnih določb - Podgorelec, Peter (Podjetje in delo, 2024)
Določbe 391. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) se uporabljajo tudi za statutarne določbe ne glede na to, ali te določbe izvirajo iz prvotnega statuta ali so bile dodane kasneje, s spremembami in dopolnitvami statuta. Vpis v register oziroma potek triletnega roka od vpisa v register ima po tem členu materialne učinke: nični sklep ali statutarna določba postaneta veljavna z učinkom ex tunc. Konvalidacija je omejena z razlogi za prisilno likvidacijo družbe. V slovenskem korporacijskem pravu so v zvezi s tem relevantne določbe tretjega odstavka 402. člena ZGD-1. Če je zaradi nične statutarne določbe podan utemeljen razlog za prenehanje družbe, sodišče pri odločanju o tožbi po določbah tega člena ne upošteva morebitne konvalidacije.
Keywords: delniška družba; konvalidacija ničnosti; ničnost; statut; utemeljeni razlogi za prenehanje delniške družbe