Razred, državljanstvo in državljanski stili - Hafner-Fink, Mitja (Teorija in praksa, 2011)
Članek obravnava problematiko povezanosti med razredom in državljanstvom v kontekstu sprememb, ki sta jih skozi procese (post)modernizacije doživela oba koncepta. Poudarek je dan na problematiki politične participacije, ki jo razumemo kot ključni element oblikovanja državljanskih slogov - načinov realiziranja državljanskih pravic, kakor jih je prav v kontekstu razrednih neenakosti kapitalistične družbe razvil Marshall. Participacijo in državljanske sloge, ki nastanejo na tej podlagi razumemo kot način izražanja skupinskih identitet, med katere lahko štejemo tudi razredno identiteto. V prispevku je predstavljen in obrazložen splošni model povezanosti med ključnimi pojmi: razred, državljanstvo, državljanske pravice, participacija, identiteta, modernizacijski procesi.
Keywords: Družbeni razredi; Social classes; Citizenship; Državljanstvo; Civil rights; Državljanske pravice; Political participation; Politična participacija; identiteta