Taguchi-based and intelligent optimisation of a multi-response process using historical data - Šibalija, Tatajana (Strojniški vestnik, 2011)
Članek predstavlja nov, generični pristop k optimiranju parametrov procesa z več odzivi, ki temelji na predhodnih podatkih. Pristop sestoji iz dveh delov. Prvi del temelji na Taguchi funkciji izgube kakovosti (QL) in multivariantnih statističnih metodah PCA in GRA za nekorelirane in sestavljene odgovore znotraj posameznih meritev zmogljivosti procesa. Na osnovi tega je razvit drugi del z uporabo tehnik umetne inteligence (AI): umetnih nevronskih mrež (ANNs) za izvajanje modeliranja procesa in genetskega algoritma (GA), ki poišče optimalno izbiro parametrov v zveznem prostoru.
Keywords: genetic algorithm; genetski algoritem; historical data; neural networks; nevronske mreže; optimisation; optimizacija; predhodni podatki; Taguchi method; Taguchi metoda