Vrnitev k praxisu in mišljenju revolucije - prispevek k razpravi o prihodnosti demokracije - Vodovnik, Žiga (Teorija in praksa, 2009)
Članek se ukvarja z vprašanjem stanja in perspektiv demokracije in ob tem aktualne teze o krizi demokracije preverja skozi kategorije in koncepte praxis-filozofije. Avtor konstatira, da razumevanje demokracije kot praxisa - kot svobodne in kreativne dejavnosti v vsakdanjem življenju - in ne kot prefabriciranega institucionalnega dizajna nujno vodi v negacijo teze o krizi demokracije. Da navkljub vzponu in krepitvi (participativne) demokracije, ki smo ji bili priča v zadnjih letih, krizo obstoječega ekonomskega projekta in etatizma razumemo tudi že kot krizo demokracije, po avtorjevem prepričanju še najboljše dokazuje miopijo (ne)razumevanja bistva demokracije, zaradi česar jo še vedno iščemo na mestih, kjer je najmanjša možnost, da jo bomo tudi našli.
Keywords: Democracy; Demokracija; Filozofija politike; Philosophy of politics; Marksizem; Marxism