Ugotavljanje dejanskega stanja na pritožbeni stopnji - Zobec, Jan (Pravni letopis, 2009)
Pravica do pritožbe je izrazito zasebno usmerjena. Namenjena je varovanju posamičnega (pritožnikovega) interesa. Ustavno varovano vsebino pravice do pravnega sredstva zato opredeljuje načelo instančnosti, katerega bistvo je, da lahko sodišče druge stopnje presoja odločitev prvostopenjskega sodišča z vidika vseh vprašanj, ki so pomembna za odločitev o zahtevku. Zato je sporno, ali so nova (razširjena) revizijska pooblastila, ki omogočajo (celo zahtevajo) ne le preizkus, temveč tudi dopolnjevanje dejanskega stanja z dejstvi, o katerih se sodišče prve stopnje ni izreklo, združljiva z ustavno varovano pravico do pravnega sredstva, in če, v katerih primerih in pod katerimi pogoji.
Keywords: pravdni postopek; pritožba