Gregorčičeva poezija danes - Bernik, France (Slavistična revija, 2006)
Vprašanje o današnjem pomenu Gregorčičeve poezije je avtor povezal najprej z recepcijo pesnikovega dela v njegovem času, v drugi polovici 19. stoletja. Na poti v aktualno sedanjost se je ustavil v obdobju po drugi svetovni vojni, v petdesetih in šestdesetih letih minulega stoletja. Naposled je poskušal opredeliti vrednost Gregorčičeve poezije s stališča sodobnega strokovnega bralca in tematiziral tiste sklope poezije, ko odmevajo še danes, čeprav drugače kot v svojem času. Kot nobena interprecija doslej, se tudi pričujoča ni izognila muzikalnosti Gregorčičevega verza, ki ostaja zaznavna, vendar najmanj oprijemljiva posebnost pesnikove umetnosti.
Keywords: 19. st.; 19th century; domoljubna poezija; duhovniki; eroticism; erotična poezija; Gregorčič, Simon, 1844-1906; patriotism; priests; Slovene literature; Slovene poetry; slovenska književnost; slovenska poezija