Najstarejši ohranjeni knjižnični katalog na Slovenskem - Južnič, Stanislav (Knjižnica, 2008)
V članku so predstavljeni šolanje, kariera in bibliotekarsko delo Filipa Terpina iz Selc nad Škofjo Loko. Terpinov popis gornjegrajskih knjig je najstarejši ohranjeni knjižni katalog na Slovenskem, če izvzamemo popise knjig nekaterih slovenskih protestantov. Ta katalog je trinajst let starejši od ohranjenega kataloga Terpinovega sodelavca Schönlebna. Avtor podrobno predstavi zgradbo kataloga in jo primerja s Schönlebnovim seznamom knjig deželnega glavarja Volfa Engelberta Turjaškega, nastalim leta 1668. Izpostavi poklicno sodelovanje med knjižničarjema Terpinom in Schönlebnom ter v zaključku na kratko oriše še usodi knjižnice Primoža Trubarja in Gornjegrajske knjižnice. Prispevek predstavlja del širše raziskave, katere težišče so prirodoslovno-matematična dela v Terpinovi oskrbi in v okviru katere so deloma raziskani prvotni lastniki gornjegrajskih knjig, še posebej v kolikor so bile nekoč last slovenskih protestantov ali celo Primoža Trubarja.
Keywords: Terpin, Filip, 1605-1683; Schönleben, Janez Ludvik, 1618-1681; zasebne knjižnice; knjižnični katalogi; biografije; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi