Ensuring the sustainable development of Natura 2000 - Šobot, Aleksandar (Teorija in praksa, 2020)
Vse države Evropske unije imajo izziv upravljanja Nature 2000, tj. ptičje in habitatne direktive, zaradi pomanjkljivosti razumevanja koncepta trajnostnega razvoja. Glavni cilj teh raziskav je teoretična prestavitev upravljanja Nature 2000 znotraj koncepta trajnostnega razvoja. Ozadje raziskav vključuje zakonodajo in inštitucije kot temelj dobrega upravljanja Nature 2000. Pregled literature predstavlja mnenja različnih raziskovalcev o upravljanju Nature 2000 in njihove predloge za izboljšanje upravljanja Nature 2000 znotraj koncepta trajnostnega razvoja. Zaključki poudarjajo spremembe vedenja na podlagi nove zakonodaje in inštitucij.
Keywords: Evropska unija; Management; Natura 2000; Sustainable development; Trajnostni razvoj; Upravljanje