Psihosocialna pomoč kot način upravljanja z materami - Rutar Ilc, Zora (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1994)
Vpogled v zgodovino nastajanja različnih oblik psihosocialne pomoči pokaže, da le-te niso le nevtralno strokovne in "pomagajoče". Porodile so se v tesni povezanosti s prizadevanji za urejanje prebivalstva, sprva evgeničnimi in kasneje neohigienskimi. Tako porojene so vsaj toliko kot k osebni dobrobiti posameznikov pripomogle k upravljanju z njimi.
Keywords: socialno skrbstvo; psihosocialna pomoč; matere; otroci; child; zgovinski pregledi; society; družba