Non-violence in philosophical and religious ethics - Christians, Clifford G. (Javnost (Ljubljana), 2007)
Nenasilje je tako kot človekovo dostojanstvo in resnicoljubnost etično načelo,ki izhaja iz svetosti življenja. V tem članku obravnavam nenasilje z vidika vere. Hans Kung dokazuje, da so vse vere soglasne v etičnem načelu, da sta vojna in nasilje nemoralna. V središču etičnega sistema vseh velikih svetovnih religij je nenasilje zlatega pravila - "stori drugim, kar želiš od njih, da bi storili tebi". Sporna zadeva pa je inkluzivnost. Ali so verske perspektive relevantne samo za njene pripadnike? Pristop, ki vidi verske perspektive pozitivno in omogoča zavezanost nenasilju, se mora soočiti z dilemo, da verska prepričanja bolj ustvarjajo konflikte kot pa spodbujajo strpnost. Tega zapletenega vprašanja se avtor loteva z razlikovanjem med načelom in prakso. Etika nenasilja, ki je filozofsko in versko verodostojna, omogoča delovanje v duhu Michaela Traberja.
Keywords: vera; religija; religion; philosophy; filozofija; ethics; etika; nenasilje