Informacijsko vedenje: modeli in koncepti - Vilar, Polona (Knjižnica, 2005)
Prispevek prinaša pregled področja, ki proučuje informacijsko vedenje. Tega opredeljujemo kot vedenje posameznikov v povezavi z informacijskimi viri in kanali, ki nastane kot posledica informacijske potrebe in vključuje pasivno in aktivno iskanje informacij in njihovo uporabo. Prikazani so teoretični temelji in nekateri temeljni konceptualni modeli informacijskega vedenja in z njim povezanih konceptov: vedenja pri iskanju informacij, ki nastopa pri aktivnem, namenskem iskanju informacij, ne glede na vrsto uporabljenega informacijskega vira, ter vedenja pri poizvedovanju, ki je mikro nivo vedenja pri iskanju informacij, izražajo pa ga posamezniki, kadar so v interakciji s sistemi za poizvedovanje.
Keywords: informacijski viri; iskanje informacij; uporabniki; informacijsko vedenje