Odgovornost za izdelke z napako v Evropski uniji - Naumovski, Monika (Podjetje in delo, 2025)
V prispevku je analiziran pravni okvir odgovornosti za izdelke z napako v Evropski uniji, s poudarkom na Direktivi 2024/2853, ki ureja objektivno odgovornost gospodarskih subjektov. Čeprav je namen direktive zagotoviti nemoteno delovanje notranjega trga in visoko raven zaščite potrošnikov z uvedbo objektivne odgovornosti, sprejeta kompromisna ureditev - zaznamovana s širokimi definicijami in pravnimi nejasnostmi - zmanjšuje njeno učinkovitost v praksi. V članku so analizirana teoretična izhodišča urejanja odškodninske odgovornosti, nato je podana primerjava ureditev koncepta napake izdelka v stari in revidirani direktivi. Ob tem je opozorjeno tudi na izzive ureditve. Tem se namreč kljub reviziji direktive v letih 2022-2024 po vsej verjetnosti ne bo mogoče izogniti, če ne bodo v primeru nastanka škode zaradi uporabe sodobnih tehnologij celo še bolj izraziti.
Keywords: European Union; Evropska unija; harmonizacija; harmonization; izdelek z napako; objektivna odgovornost; product defect; product liability; produktna odgovornost; strict liability; the effectiveness of the system; učinkovitost sistema