Notes on the style and spiritual categorisation of Moralia by Jacobus Handl Gallus - Sýkora, Pavel (Muzikološki zbornik, 2008)
Proti koncu svojega življenja je Jacobus Handl Gallus (1550-1591) napisal dve knjigi madrigalov: Harmoniae morales in Moralia. Razen moralizirajoče vsebine je povezovalni element obeh ciklusov latinščina, kar vsekakor ni značilnost madrigalnega stila.
Keywords: glasba; Handl Gallus, Jacobus, 1550-1591; klasični metrumi; Latin; latinščina; manirizem; Middle Ages; moralia; music; posvetni madrigali; ritmična poezija; srednji vek; stari vek