Nadetnična identiteta kot točka prešitja multietničnih družb - Godina, Vesna V. (Teorija in praksa, 2009)
V besedilu bom razpravljala o nadetnični identiteti kot točki prešitja (point de capiton) multietničnih družb. Temeljna hipoteza moje analize bo, da ima multietnična identiteta kot točka prešitja temeljno politično in socialno funkcijo v integraciji multietničnih družb. Predstavila bom osnovni teoretični model, ki kaže, kako multietnična identiteta integrira različne etnične skupine v multietničnih družbah v "nadetnično skupino", ki je politični subjekt multietničnih družb. Predstavila bom tudi nekatere vidike odnosov med etničnimi identitetami in nadetnično identiteto ter pokazala, kako posamezniki v multietničnih družbah sinhronizirajo etnično in nadetnično identiteto in kako se skozi takšno sinhronizacijo lahko nevtralizirajo konflikti med različnimi etničnimi skupinami in določeni družbi. V besedilu bom uporabila empirični material iz nekdanje Jugoslavije.
Keywords: Etnical identity; Etnična identiteta; Multicultural society; Multikulturna družba; Jugoslavija; Yugoslavia; družba; society; večkulturnost