Uporaba metode večplastne priložnosti/nevarnosti (VPN) pri določitvi sinergetskih razvojnih potencialov mest - Plazar Mlakar, Manca (Urbani izziv, 2003)
Razvojne potenciale mest raziskujejo številne metodologije. Prispevek se ukvarja s presežkom, kako določiti tiste razvojne potenciale med množico navidezno enakovrednih, ki v kompleksnem prostoru mestu za najbolj racionalen vložek ponujajo največje sinergetske razvojne učinke. Avtorica predlaga metodološki model, večplastno analizo priložnosti in nevarnosti (VPN), ter ga preskusi na primeru. Rezultat potrjuje, da je možno razmeroma preprosto pripraviti izhodišča za celovito sinergetsko razvojno vizijo in strategijo mesta.
Keywords: mesta; metodologija; omrežja; prostorski razvoj; razvojna strategija; sinergija; učinki; urbanizem