Ekonomski in socialno-psihološki dejavniki poklicne izbire - Kopač, Erik (Teorija in praksa, 2012)
Številne ekonomske in socialno-ekonomske teorije poskušajo sistematično povezati glavne dejavnike odločanja na trgu delovne sile. Z vprašanjem o kotekstualni pogojenosti posameznikovih osebnih izbir na trgu delovne sile pa se poleg ekonomskih in socioloških poglobljeno ukvarjajo tudi različne psihološke teorije poklicne izbire. Tako kot teorije poklicne izbire so tudi teorije o odločanju posameznikov za zaposlitev v oboroženih silah raznolike in so del različnih znanstvenih področij. Ekonomske teorije so tako usmerjene predvsem na sredstva za pridobivanje in zadrževanje človeških virov v oboroženih silah in razmere v gospodarstvu, socialno-psihološke pa so bolj usmerjene na lastnosti posameznika in na posameznikove odločitve, njegove vrednote in socialne pritiske nanj. Slovenska vojska je s prehodom na poklicni način popolnjevanja vstopila na konkurenčen trg delovne sile, na katerem glede na zahtevnost dela, ki ga zahteva, težko tekmuje. Proučevanje interesa slovenske mladine za zaposlitev v oboroženih silah je tako poleg samega empiričnega preverjanja teoretičnih izhodišč v zvezi s poklicno izbiro na sploh postalo tudi zelo aktualno za zagotavljanje primerne in racionalne politike zaposlovanja v Slovenski vojski.
Keywords: Labor market; Trg dela; Occupational choice; Poklicna izbira; Mladi odrasli; Young adults; Vojaške službe; Military services; Slovenia; Slovenija; trg delovne sile; oborožene sile; zaposlovanje; Slovenska vojska; Slovenian Armed Forces