Valček kot slovenski ljudski ples - Ramovš, Mirko (Traditiones (Ljubljana), 2003)
V prispevku je valček obravnavan kot ljudski ples na Slovenskem. Po razgrnitvi domnev o izvoru valčka in analizi njegovih oblik v okolju, kje je nastajal, so predstavljeni koreološka podoba valčka kot ljudskega plesa, njegova vloga v šegah in navadah in mesto v plesnem repertoarju
Keywords: slovenski ljudski plesi; plesi; ljudski plesi; etnomuzikologija