O tajnih podatkih v individualnih delovnih sporih - Pustovrh Pirnat, Tanja (Podjetje in delo, 2013)
V individualnih delovnih sporih se med drugim obravnavajo zadeve, v katerih stranki predlagata izvedbo dokazov, ki so označeni kot tajni. V takšnih sporih je treba poleg določb Zakona o pravdnem postopku, ki se pred delovnimi sodišči uporablja subsidiarno, upoštevati določbe Zakona o tajnih podatkih, ki ureja določanje, varovanje in dostop do tajnih podatkov. V procesnem zakonu je urejeno le zaslišanje prič, ki bi lahko prekršile dolžnost varovanja uradne skrivnosti, in izključitev javnosti glavne obravnave, če to zahtevajo koristi uradne skrivnosti. Glede listin, ki jih v dokazne namene predložijo stranke in ki vsebujejo tajne podatke, pa je treba ob odsotnosti ustreznih določb zakona izhajati iz načela kontradiktornosti, ki stranki omogoči, da se seznani s procesnim gradivom v sodnem spisu. Le tako lahko v individualnem delovnem sporu uspešno brani svoje pravice.
Keywords: delovni spor; dokazi; pravdni postopek; procesno pravo; sodni postopek; varstvo podatkov