La literaturización de la experiencia del exilio como síntesis de la trayectoria política barojiana - Crippa, Francesca (Verba hispanica, 2015)
V kratkem romanu Susana y los cazadores de moscas Susana in lovci na muhe (1938) nam Baroja pove zgodbo o nekem povsem običajnem moškem, ki se je zaradi izbruha španske državljanske vojne primoran izseliti v tujino. Baroja se tako delno poistoveti s protagonistom, saj si je moral tudi sam na novo urediti življenje v Parizu, ko je ob izbruhu vojne sklenil prostovoljno oditi v Francijo. Namen tega prispevka je v luči analize Barojove politične misli in vsebine obravnavanega dela pokazati na številna biografska in ideološka ujemanja med avtorjem in literarno osebo ter prispevati k utemeljitvi, zakaj enega od manj znanih romanov iz književnega opusa baskovskega pisatelja lahko beremo po avtobiografskem ključu.
Keywords: Baroja, Pío, 1872-1956; Spanish literature; španska književnost; generacija 98; državljanska vojna; izgnanstvo; kratka proza