Od individualnega do javnega (precedenčnega) namena Vrhovnega sodišča - Zobec, Jan (Podjetje in delo, 2015)
Vrhovno sodišče ne more istočasno in v enakem obsegu zagotavljati individualnega in javnega interesa. Izkušnje dokazujejo, da so nujne omejitve dostopa do vrhovnega sodišča, saj hiperprodukcija sodne prakse, ko še tisti, ki jo je ustvaril, izgublja spomin, vodi v normativni kaos. Slovenski zakonodajalec se je zato odločil za (delno) uvedbo sistema dopuščene revizije, ki Vrhovnemu sodišču namenja vlogo precedenčnega sodišča. Za uresničitev te vloge pa je med drugim bistveno, da Vrhovnemu sodišču ni treba obrazložiti sklepov o nedopustitvi revizije. Z zavrnitvijo pobude, s katero je bila izpodbijana določba, ki Vrhovnemu sodišču omogoča opustitev obrazložitve takih sklepov, je Ustavno sodišče obranilo sistem dopuščene revizije. In hkrati povedalo: manj je več. Vendar bodo za polno uresničitev precedenčne vloge Vrhovnega sodišča potrebni še nadaljnji normativni, organizacijski in metanormativni koraki.
Keywords: pooblastila; pravosodje; pristojnosti; revizija; sodna praksa; sodne odločbe; vrhovna sodišča