Položaj upnika pri cesiji, asignaciji, faktoringu in forfaitingu - Samec Berghaus, Nataša (Podjetje in delo, 2013)
Posledica velike plačilne nediscipline in slabe likvidnosti ter kreditne nesposobnosti družb in samostojnih podjetnikov posameznikov je, da so se upniki prisiljeni usmerjati k drugačnim možnostim za zagotovitev izpolnitve svojih terjatev. V prispevku so analizirane štiri različne možnosti, ki jih imajo na razpolago upniki, da si zagotovijo izpolnitev svoje terjatve ali hitreje pridejo do likvidnih sredstev (oziroma če pogledamo z vidika dolžnikov - gre za možnost, kako lahko izpolnijo svoje obveznosti drugače kot z neposrednim plačilom dolga): cesija, asignacija, faktoring in forfaiting.
Keywords: dolžniki; gospodarske družbe; nelikvidnost; terjatve; upniki