Strategic transition from hydrocarbons to green hydrogen - Gasimli, Vusal (Teorija in praksa, 2026)
Zaradi naraščajočega svetovnega povpraševanja po čisti energiji postaja zeleni vodik ključni dejavnik razogljičenja in trajnostne gospodarske rasti. Študija obravnava proizvodni potencial in možnosti izvoza zelenega vodika v Azerbajdžanu. Analiza se osredotoča na oceno tehničnih zmogljivosti Azerbajdžana, stanja infrastrukture, institucionalnega in regulativnega okvira ter investicijskega okolja za razvoj proizvodnje zelenega vodika. Ugotovitve kažejo, da lahko Azerbajdžan z učinkovitim izkoriščanjem svojih obsežnih vetrnih in sončnih virov razvije pomembne zmogljivosti za proizvodnjo zelenega vodika z elektrolizo. Razvoj čistega vodika in s tem povezanih derivatov pomeni strateško pot za diverzifikacijo nacionalnega gospodarstva, privabljanje tujih naložb v čiste energetske tehnologije ter spodbujanje dolgoročne rasti, ki temelji na inovacijah. Geostrateški položaj države lahko dodatno krepi možnost, da postane pomembno vozlišče v zelenem energetskem koridorju med Vzhodom in Zahodom, ki vzpostavlja energetske tokove med Evropo in Azijo ter prispeva h krepitvi regionalne energetske varnosti.
Keywords: Ekonomija; Energetska politika; energetska varnost; energy security; green energy exporter; hydrogen energy; izvoznik zelene energije; Mednarodna trgovina; netzero energy systems; podnebno nevtralni energetski sistemi; vetrna energija; vodikova energija; wind energy