Elektronsko vročanje - Pogorelčnik Vogrinc, Neža (Pravni letopis, 2011)
Razvoj informacijske tehnologije in tehnike ter posledično čedalje pogostejša uporaba interneta sta sprožila zahtevo po pravni ureditvi elektronskega poslovanja, kamor spada tudi elektronsko vročanje. V prispevku avtorica predstavi razvoj pravne ureditve elektronskega poslovanja na mednarodni, evropski in slovenski ravni. Nato se osredotoči na elektronsko vročanje po trenutno veljavnem Zakonu o pravdnem postopku ter ga primerja z ureditvijo v kazenskem in upravnem postopku. Posebej izpostavlja institut fikcije vročitve, do česar pride, če naslovnik pisanja ne prevzame iz varnega elektronskega predala, ter problem teka 15-dnevnega roka, v katerem mora to storiti. Uvedba elektronske oblike vročanja v sodnih postopkih bo poslovanje sodišč poenostavila, naredila vročanje preglednejše, hitrejše, cenejše in bolj zanesljivo. Prednosti te oblike je na videz veliko, šele ko bo zaživela v praksi, pa se bodo pokazale tudi slabosti.
Keywords: e-justice portal; electronic commerce; Electronic Commerce and Electronic Signature Act; electronic service delivery; elektronski podpis; elektronsko poslovanje; elektronsko vročanje; izvršilni postopek; secure electronic system; security; varen elektronski podpis; varen elektronski predal; varnost; Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu