Analysis of key impact factors in new methods implementation in organisations - Gošnik, Dušan (Organizacija (Kranj), 2026)
Namen raziskave je preučiti uključne dejavnike za uspešno uvajanje sprememb v organizacijah, katere lastnosti managerjev najbolje podpirajo uvedbo sprememb in katere so najpogostejše ovire pri uvajanju sprememb v orga nizacijah. Glavna sprememba, na katero se osredotočamo, je uvedba novih metod dela v organizaciji, kot so Šest Sigma, Vitko poslovanje, Vitka šest sigma, Kaizen in podobne metode. Metode: Predstavljene so najnovejše ugotovitve iz literature o upravljanju sprememb, ključnih dejavnikih uspeha in ovirah pri uvajanju sprememb. Predstavljena je empirična študija o na vzorcu 55 organizacij iz Slovenije. Za zbiranje podatkov je bil uporabljen spletni vprašalnik. Za analizo podatkov je bila uporabljena opisna statistika. Rezultati kažejo, da so ključni dejavniki za uspešno izvajanje sprememb močno povezani s kulturo in ostalimi člo veškimi dejavniki, kot je podpora vršnega managementa in primerna vključenost zaposlenih. Izbira pravih vodij in učinkovita komunikacija pri uvajanju sprememb sta bila zaznana ključni dejavnik uspeha. Ugotovljeno je, da so ključ ne ovire pri uvajanju sprememb neučinkovit način komunikacije ter to, da obstoječe navade in miselnost zaposlenih ne podpirajo sprememb. Ugotovitve te raziskave prispevajo k boljšemu razumevanju uvajanja sprememb ter prinašajo teoretične in praktič ne implikacije, kot je uspešnejše uvajanje sprememb v organizacije.
Keywords: change; implementacija; implementation; management; menedžment; method; metoda; sprememba; success; uspeh