Opazovanje sprememb v sestavi socialnih omrežij - Hlebec, Valentina (Teorija in praksa, 2007)
V prispevku predstavljamo metodološke vidike raziskovalnih načrtov, ki kot pojasnjevalno spremenljivko vključujejo čas. V prvem delu so predstavljeni problemi takih raziskovalnih načrtov in rešitve, kot jih ponujajo najpogosteje uporabljani pristopi. V drugem delu so natančneje opisane metodološke posebnosti dveh sekundarnih študij, ki smo jih uporabili za preučevanje vpliva tranzicije na sestavo in strukturo omrežij socialne opore starejših v Sloveniji, ter longitudinalnih kvantitativnih in kvalitativnih podatkov (tretja študija), ki smo jih zbrali posebej za potrebe raziskave.
Keywords: družbena omrežja; raziskovalni načrti; starost; starostniki; socialna opora; analiza omrežij