The evolution of the personnel function in Slovenia and Serbia - Kohont, Andrej (Teorija in praksa, 2015)
V prispevku se osredotočamo na primerjavo različnih obdobij v razvoju kadrovske/HRM funkcije v Sloveniji in Srbiji. Članek opisuje in primerja družbene, politične in ekonomske značilnosti, ki so vplivale na kadrovske/HRM politike in prakse v različnih časovnih obdobjih, da bi odgovoril na vprašanje, ali ima sedanja funkcija značilnosti tradicionalnega kadrovskega menedžmenta ali strateškega menedžmenta človeških virov. Na ta način lažje razumemo razvoj kadrovske/HRM funkcije v vsaki od omenjenih držav in ponudimo odgovor na vprašanje, kako in zakaj je prišlo do razlik v razvoju omenjene funkcije v organizacijah v dveh državah, ki sta bili nekoč del iste federacije. Od leta 2000 naprej je zaznati premik k modelu menedžmenta človeških virov, za katerega je značilen proces devolucije. Ta je mnogo bolj izrazit v Sloveniji kot v Srbiji.
Keywords: človeški viri; Evolucija; Evolution; Kadrovska politika; management; Personnel management; Serbia; Slovenia; Slovenija; Srbija; upravljanje