Der Hymenopteren-Band der Entomofauna Germanica - die erste vollständige Artenliste Der Hymenoptera Deutschlands - Dathe, Holger H. (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2004)
4. knjiga iz zbirke Entomofauna Germanica, Verzeichnis der Hautflügler Deutschlands, je prvi pregled vrst reda Hymenoptera, ki živijo v Nemčiji. Trenutno je s tega območja znanih 8896 vrst iz 62 družin. Stopnje znanja o različnih taksonomskih skupinah se močno razlikujejo. Posebno pomanjkljivi sta taksonomija in favnistika velikih skupin parazitskih os. Za 2352 vrst (34 družin) so navedeni seznami po območjih, za večino kožekrilcev (74 odstotkov) so na voljo le splošni seznami vrst. Poudarjene so novejše težave območne favnistike, dani so nasveti za nadaljnje raziskave.
Keywords: favna; Germany; Hymenoptera; insekti; kožokrilci; Nemčija