Vpliv različnega ogrevanja na ponovljivost in kakovost ravnotežne naloge - Čop, Katja (Šport (Ljubljana), 2022)
Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali ogrevanje vpliva na ravnotežje. Ugotavljali smo, kakšne so razlike med statičnim in dinamičnim tipom ogrevanja pri vplivu na hitrost gibanja prijemališča sile reakcije podlage (PSRP) med tandemsko stojo z zaprtimi očmi (30 sekund). Proučevali smo tudi ponovljivost izbranih spremenljivk pred ogrevanjem in po njem. V raziskavo je bilo vključenih 16 aktivnih športnikov (24 ± 4 leta). Izvajali so ogrevanje s statičnimi razteznimi vajami in ogrevanje z dinamičnimi razteznimi vajami. Odmor med ogrevanji je bil najmanj sedem dni, vrstni red ogrevanja pa je bil naključen. Rezultati so pokazali, da dinamično ogrevanje zmanjša hitrost gibanja PSRP med tandemsko stojo, medtem ko statično ogrevanje ni povzročilo sprememb v hitrosti gibanja PSRP. Na podlagi rezultatov lahko zaključimo, da je pred vadbo ravnotežja primerneje izvajati dinamično ogrevanje.
Keywords: dinamično ogrevanje; ravnotežje; statično ogrevanje; šport; športniki