Digitalna preobrazba pomorskega prevoza - Vlačič, Patrick (Podjetje in delo, 2024)
Naše generacije imajo izjemen privilegij, da lahko »on-line« spremljamo digitalno preobrazbo ene najpomembnejših in hkrati najbolj tradicionalnih gospodarskih panog - pomorskega prevoza. Digitalna transformacija posega na različna področja pomorskega prevoza. Prispevek se je osredotočil na dokumentacijski del digitalne transformacije, zlasti na nakladnico kot prenosljiv vrednostni papir. Če je bil UNCITRAL pri pripravi mednarodnih pogodb o prevozu tovora po morju zmerno uspešen, je pri uvajanju elektronskega poslovanja izredno uspešen. Priprava Modelnega zakona o elektronskih prenosljivih zapisih (MLETR) si počasi utira pot v najpomembnejše pomorske države. Razvoj gre v smer, da bodo lokalna zakonodaja, v kateri zakonodajalci sprejmejo predlagane koncepte iz MLETR, in rešitve v okviru pogodbene avtonomije pomenile ustrezen pravni okvir za uporabo elektronske nakladnice v mednarodnem pomorskem prevozu.
Keywords: Digitalizacija; Pomorski prevoz