Dinamika vnosa tujerodnih fitofagnih žuželk in pršic v Slovenijo - Seljak, Gabrijel (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2013)
Napravljen je pregled tujerodnih rastlinojedih žuželk in pršic, ki so bile vnesene ali so se razširile v Slovenijo od sredine 19. stoletja dalje. Doslej najbolj celovit seznam teh vrst, napravljen v Sloveniji, obsega 169 vrst, 164 vrst žuželk in 5 vrst pršic. Prikazana je časovna dinamika vnosa in širjenja teh vrst ter njihova struktura glede na taksonomsko pripadnost in poreklo. Na kratko je predstavljenih osemnajst vrst, katerih pojavljanje v Sloveniji doslej še bilo javno objavljeno.
Keywords: alien insects; alien mites; plant pest; Slovenia; Slovenija; škodljivci rastlin; tujerodne pršice; tujerodne žuželke