Duševne motnje med športniki - Perko, Uroš (Šport (Ljubljana), 2018)
O duševnem zdravju športnikov je malo znanega. Predstava o odsotnosti duševnih motenj med športniki je napačna. Obstaja povezava med posamezniki z visoko športno identiteto ter psihološkim distresom, pretreniranostjo in izgorelostjo. Skupaj s staranjem, neuspehom na tekmovanjih in prenehanjem športne kariere te značilno visoko korelirajo s pojavnostjo depresije in anksioznosti. S pomočjo elektronskih baz podatkov COBISS, Pub Med in Google Scholar smo opravili sistematični pregled literature. Za analizo so bile uporabljene presečne in longitudinalne študije v angleškem in slovenskem jeziku, ki so vključevale aktivne in poškodovane elitne športnike. Analizirali smo 159 raziskav. Pregled literature je pokazal pogoste simptome depresij in anksioznosti, motnje hranjenja ter škodljivo uživanje in zlorabo alkohola med vrhunskimi športniki.
Keywords: duševne motnje; odvisnosti; psihologija športa; šport; športniki; vrhunski športniki