Razmerje med tajnostjo in javnostjo nacionalnovarnostnih podatkov v sodobni demokratični državi - Prezelj, Iztok (Teorija in praksa, 2015)
Sodobne demokratične države morajo biti transparentne in odprte do javnosti, vendar pa njihovi sistemi nacionalne varnosti lahko delujejo le na osnovi določene stopnje tajnosti podatkov, katerih razkritje bi lahko ogrozilo varnost in človeška življenja. Namen tega besedila je proučiti konceptualne vidike razmerja med tajnostjo in javnostjo na področju nacionalne varnosti ter analizirati dva ključna primera (Wikileaks in Snowden), ki dobro odražata problematičnost tega razmerja. Članek potrjuje tezo, da sta načeli javnosti in tajnosti v sodobni demokratični državi zelo pomembni, vendar mora v primeru potrebe po tehtanju med njima načeloma prevladati načelo javnosti.
Keywords: Informacije; Information; javnost podatkov; Nacionalna varnost; National security; Secrecy; tajni podatki; Tajnost; varstvo podatkov