La letteratura popolare in Italia al bivio tra riforma e controriforma - Bronzini, Giovanni Battista (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Bronzini izhaja iz razmilšljanja Antonia Gramscija (1891-1937) in v nekaj poglavitnih črtah opiše odmeve nasprotja med reformacijo in protireformacijo v nekaterih pomembnih delih ljudskega slovstva. Ta razkrivajo dva, po vsebini različna, po strukturi pa precej podobna načina oblikovanja besedil, ki so značilna za ljudsko ustvarjanje oziroma dejavnost
Keywords: ethnology; etnologija; ljudsko slovstvo; oral literature