Zapuščina arhitekturne in tehnične infrastrukturne dediščine - Jankovič Potočnik, Aleksander (Urbani izziv, 2001)
Uvodoma je razloženo konceptualno ogrodje razmišljanja o dediščini, pri čemer so izpostavljene subjektivno dialektične dvojice: naravno-umetno, staro novo in lepo-grdo. V nadaljevanju so skozi odnos do dediščine razložena dejanja na njenem varovanju. Na primerih uspešnega ali manj uspešnega vključevanja predvsem tehnične dediščine kot prostorske vrednote, avtor zaključuje, da je do tehniške dediščine treba zavzeti takšen odnos, ki dediščini vrača uporabno vrednost.
Keywords: arhitekturna dediščina; Australia; Avstralija; cultural heritage; infrastructure; infrastruktura; kulturna dediščina; Slovenia; Slovenija; spomeniško varstvo; tehniška dediščina; tehniški spomeniki