Ledvični kamni pri otrocih - Kersnik-Levart, Tanja (Medicinski razgledi, 2007)
V preglednem članku o ledvičnih kamnih pri otrocih je najprej prikazana pogostost bolezni. Ledvični kamni so pri otrocih sicer redka, a zelo pomembna bolezen, saj lahko vodijo v kronično ledvično bolezen. Prikazu pogostosti ledvičnih kamnov pri otrocih sledi opis raznolikosti klinične slike ter razlaga vzrokov za njihov nastanek. Poudarjeno je, da je nastanek ledvičnih kamnov pri otrocih zelo zapleten proces, ki vključuje številne dejavnike. Najpogostejši razlog za njihov nastanek je presnovna motnja. Za njeno opredelitev so potrebne dodatne laboratorijske preiskave. Opisane so slikovne in laboratorijske preiskave pri otrocih z ledvičnimi kamni, zdravljenje, napoved izida bolezni ter priporočeno spremljanje otroka z ledvičnimi kamni.
Keywords: Kidney Calculi; Ledvični kamni; Otrok; Etiology; ledvične bolezni; Diagnosis; Therapy; otroci; Child