Civilni nadzor nad vojstvom v ZDA - Grizold, Anton (Teorija in praksa, 1994)
V razvoju civilno-vojaških odnosov v ameriški družbi je prišlo do temeljnega premika od omejene in relativno nepomembne instrumentalne vloge državne vojaške organizacije v začetnem obdobju obstoja ZDA do njenega razvoja v močan in vplivni dejavnik v ameriški družbi po koncu druge svetovne vojne. Obvladovanje tako povečane vloge vojaške organizacije v ameriški družbi poteka v okviru institucionalnih in neinstitucionalnih dejavnikov, ki nadzirajo politično vlogo in zagotavljajo civilno premoč nad vojaško organizacijo. Spremembe v mednarodnem okolju po koncu hladne vojne zahtevajo od sodobnih držav, torej tudi od ZDA, da ponovno opredelijo svoje diplomatsko-politične in vojaške mehanizme in strukture v smeri večje učinkovitosti zagotavljanja nacionalne in mednarodne varnosti ob hkratnem učinkovitem civilnem nadzoru nad vojaško-obrambnim aparatom.
Keywords: United States of America; ZDA; vojska; oborožene sile; družbeno nadzorstvo