Vpliv stopnjevanega programa vadbe za moč na telesno sestavo in moč rok pri starejših ženskah - Zagorac, Urša (Šport (Ljubljana), 2023)
Namen raziskave je bil preučiti vpliv 8-tedenske stopnjevane vadbe za moč na telesno sestavo in moč rok pri starejših ženskah ter ugotoviti, ali so spremembe v sestavi in moči rok zaradi vadbe odvisne od starosti preiskovank. Moč rok je bila testirana s stiskom pesti in upogibom komolca, telesno sestavo pa smo izmerili z bioimpedanco. Testa moči so preiskovanke izvedle tako z levo kot desno roko. V raziskavi je sodelovalo 60 oskrbovank Zdravstvenega doma Črnomelj, starih od 56 do 81 let. S t-testom za odvisne vzorce smo ugotovili statistično značilne razlike med začetnimi in končnimi rezultati pri upogibu komolca z levo in desno roko (p 0,05). Stopnjevan protokol vadbe za moč z uporabo samo manjših pripomočkov se je izkazal kot učinkovit in aplikativen v praksi, zato lahko pomeni izhodišče za vadbo moči starejših žensk v praksi.
Keywords: moč; raziskave; starejše ženske; šport; telesna sestava; vadba