Nova funkcionalnost mednarodnih vladnih organizacij - Šabič, Zlatko (Teorija in praksa, 2007)
Mednarodne organizacije se stalno gibljejo med dometi in omejitvami, ki jih predstavljajo interesi držav, birokratizacija ter interakcija z okoljem, v katerem delujejo. Mednarodne organizacije so ustanovljene z določenim namenom,toda ustanovitveni akti, ki jim podeljujejo pristojnosti, so bili sprejeti v določenem času in (političnem) kontekstu, ki se čez čas seveda lahko spremeni. Če se mednarodne organizacije na spremembe v okolju ne odzovejo, ogrozijo lastno funkcionalnost. Na konkretnih primerih članek pokaže različne načine, s katerimi mednarodne organizacije uspejo - ali pa tudine - upravičiti svoj obstoj.
Keywords: Mednarodne organizacije; International organizations; Functionalism; Funkcionalizem; Nevladne organizacije; Nongovernmental organizations; Varstvo okolja; Environment protection; environmental protection; mednarodna skupnost