The hazy gaze of the bogatyrs of the Russian byliny - Majsova, Natalija (Teorija in praksa, 2016)
V članku razpravljamo o estetskem potencialu enega prvih postsovjetskih stripov Bylinnaja Rus' (Rusija Epov, 1992), delu Viktorja Agafonova. Stripovska saga, ki dandanes velja za izjemno izviren primerek postsovjetske stripovske umetnosti, prestavlja prigode ruskega ljudskega junaka (bogatyr) Ilje Muromca, in sicer na estetsko drzen in navdihujoč način. Kompozicija, barvna shema, stilizirana pisava in umestitev teksta v strip nakazujejo na vzporednice med stripom in tradicijo krščanske pravoslavne ikonografije, kar pa nekoliko otežuje razumevanje stripa za povprečnega bralca/gledalca. V članku si prizadevamo ponuditi dvojno branje dela, v katerem se po eni strani zanašamo na analizo naracije, po drugi pa se vračamo k ikonografskim koreninam dela: lahko bi rekli, da preizkušamo iztočnice za morebitno ikonografsko branje stripa.
Keywords: Analiza (Filozofija); Analysis (Philosophy); Comic books, strips, etc.; postsovjetski strip; Ruska književnost; Russian literature; Stripi