Pedičkovi razmisleki o etiki in morali - Šinkovec, Silvo (Šport (Ljubljana), 2013)
Pediček je v središče pedagoške misli postavil človeka, njegov celostni razvoj. Razmislek o etiki in morali je pomemben del Pedičkove pedagoške misli. Humanizacija človeka in družbe nujno vsebuje etično vzgojo. Etiko ni imel za neko posebno panogo, ampak jo je umeščal v celoten pogled na človeka. Ker je šport človekova dejavnost in ker je vsaka dejavnost delo človekove svobodne odločitve in ustvarjalnosti, ima v sebi moralno razsežnost. Sredi šestdesetih let se je Pediček zavzemal, da bi učitelji in udeleženci v športu imeli svoj moralni kodeks.
Keywords: anthropology; antropologija; celovitost; comprehensiveness; education; ethics; etika; morala; morality; morals; osebnost; pedagogika; pedagogy; Pediček, Franc, 1922-2008; personality; physical culture; scientific method; scientific research; sport; šport; telesna kultura; vzgoja; znanstveno raziskovanje