Filmski dokumenti dr. Borisa Kuharja - Valentinčič Furlan, Nadja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2003)
Članek obravnava trinajst filmskih zapisov, ki jih je dr. Boris Kuhar, nekdanji ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja, med letoma 1963 in 1971 posnel na slovenskem etničnem ozemlju. Filme analizira z več zornih kotov (čas in kraj snemanja, osnovna vsebina in drugi vizualni podatki, vrsta zapisa, dolžina, način obnašanja ljudi pred kamero, tehnika snemanja). Osem filmskih enot je do danes ostalo nedotaknjenih (brez montažnih posegov) in nepredstavljenih, pet zmontiranih pa je dr. Kuhar že leta 1963 vključil v razstavo Južno Pohorje. Dr. Kuhar torej ni samo začetnik avdiovizualne dokumentacije v SEM, ampak je tudi prvi v Sloveniji uvedel namensko posnete filmske dokumente na razstavo.
Keywords: etnološki film; film; muzejske razstave; ethnology; etnologija