Medkulturna občutljivost kot kriterij dialoškosti - Vezjak, Boris (Šolsko polje, 2008)
Če antropologi in socialni psihologi prepoznavajo določena pravila ravnanja kot indic večje ali manjše interkulturne empatije, potem smo s tem dobili opis ravnanj, ki veljajo za bolj ali manj interkulturno dialoška in jih lahko "ekstrapoliramo" tudi na stališča akterjev, recimo v diskurzu Evropske unije, ki v letu 2008 časti leto medkulturnega dialoga z namenom, da poskuša prebivalce prepričati v njegov pomen v vsakdanjem življenju. Članek poskuša slediti modelu medkulturne občutljivosti, ki ga je razvil Milton J. Bennett, za katerega je ta ključni moment v medkulturni komunikaciji, ter ga povezati z razpravo o vstopu Turčije v Evropsko unijo, ki se je odvijala na slovenski televiziji med nekaterimi znanimi slovenskimi intelektualci v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Sklep članka je, da moramo za resno politično (ali vzgojno) vizijo medkulturnega dialoga doseči strinjanje glede kulturne relativnosti etičnih načel. Najboljši način, da do strinjanja pridemo, pa je, če v medkulturni občutljivosti ugledamo zahtevano moralno relativnost.
Keywords: education; globalism; globalizem; intercultural dialogue; intercultural sensitivity; medkulturna občutljivost; medkulturni dialog; Milton J. Bennett; multiculturalism; multikulturalizem; Šolsko polje; The School field; vzgoja in izobraževanje