"Na mladih svet stoji, kje pa stojijo mladi - študentje?" - Ule, Mirjana (Teorija in praksa, 2011)
V članku predstavljamo raziskovalne podatke o družbenem položaju študentske mladine, ki smo jih pridobili v letu 2008, na vzorcu študentov štirih univerz v Sloveniji (UL, UM, UP in UNG). V raziskavi nas je zanimalo, kako študentje upravljajo z izzivi in tveganji sodobne družbe, kako so opremljeni za tranzicijo v odraslost, ali še širše, koliko je študentska mladina v današnji poznomoderni družbi še kulturna avantgarda družbenega razvoja. Sprašujemo se, ali imamo opraviti s procesom prehajanja študija (kot blaga, dobrine, veščine) iz domene želje (po znanju, veščinah, osebni rasti, kritični miselnosti) v domeno zahteve (boj za čim boljši socialno-ekonomski položaj na trgu dela in v družbi nasploh). Če sprejmemo ugotovitve, da se študij oziroma izobrazbeni naziv vse bolj premešča na raven zahteve; kaj to pomeni za sam proces univerzitetnega izobraževanja, njegovo relevantnost v odnosu do trga dela, kako vpliva na socialno-ekonomski položaj študentov, na oblikovanje njihovih biografij in končno tudi, kaj to pomeni za stratifikacijske premike v družbi.
Keywords: Mladina; Youth; Študentje; Students; Socioeconomic status; Družbenoekonomski položaj; Employment; Zaposlovanje; Values; Vrednote; Slovenia; Slovenija; student; študenti; izobrazba; financiranje; družbeni položaj; družbena angažiranost; raziskave