Telesna aktivnost in sladkorna bolezen tipa 1 - Vitamvas, Peter (Šport (Ljubljana), 2024)
Sladkorna bolezen ali diabetes je danes vse pogostejša bolezen, a ljudje kljub temu ne vedo osnovnih zadev o njej niti tega, kako se spoprijemati z njo. Namen tega preglednega članka je seznaniti ljudi s sladkorno boleznijo, z njenimi posledicami in s tem, kako lahko življenje bolnika izboljšamo ter olajšamo s telesno aktivnostjo in zdravim življenjskim slogom. Prav ta dva dejavnika sta odločilna pri zdravem spopadanju s sladkorno boleznijo. S telesno aktivnostjo ohranjamo kardiovaskularne in respiratorne funkcije na zdravih ravneh. Poleg tega pa ohranjamo mišično maso in mišično zmogljivost, kar je oboje lahko velika težava diabetikov (predvsem v poznejših življenjskih obdobjih). Poleg mišične atrofije se pri sladkornih bolnikih pogosto pojavljajo srčno-žilna obolenja, ki jih prav tako lahko vsaj delno preprečimo z redno telesno aktivnostjo in dobrim nadzorom sladkorja v krvi. Sladkor v krvi je lahko težava pri fizičnih naporih, saj se med temi drastično spremeni. Slabo uravnan sladkor v krvi pa lahko vodi do zapletov in bolezni, povezanih z diabetesom.
Keywords: diabetes; healthy lifestyle; physical activity; sladkorna bolezen; sport; šport; telesna aktivnost; zdrav življenjski slog