Program NTC učenja na področju gibalnih dejavnosti predšolskih otrok - Polc, Urška (Šport (Ljubljana), 2020)
V prispevku predstavljamo program NTC učenja mlajših otrok (NTC - Nikola Tesla Center). Sestavljajo ga različne igre za otroke, ki temeljijo na spoznanjih o razvoju in delovanju možganov in ki po izsledkih različnih raziskav ugodno vplivajo na nastajanje in utrjevanje možganskih povezav v času najintenzivnejšega razvoja - od rojstva do približno desetega leta starosti. Avtor NTC programa Rajović poudarja, da je pomembno otroke spodbujati h gibalnih dejavnostim, kot so na primer različna vrtenja, vaje za razvoj ravnotežja, vaje za dinamično prilagajanje očesa (npr. dejavnosti z žogo), fina motorika ter k razvoju asociativnega in funkcionalnega razmišljanja. Predstavili smo tudi raziskavo (Polc, 2019), ki je na vzorcu štiri- do šestletnih otrok preverjala učinkovitost NTC metode pri razvoju gibalnih sposobnosti predšolskih otrok.
Keywords: brain function; delovanje možganov; gibalne sposobnosti; gibalni razvoj; igra; motor skills; NTC learning; play; predšolski otroci; preschool children; program NTC; sport; šport