Violence, living standards, and inequality in modern times - Rutar, Tibor (Retrospektive, 2025)
anek obravnava nedavne razprave o t. i. »novih optimistih«, ki trdijo, da je pri lo v zadnjih nekaj stoletjih do izjemnega napredka lovetva, posebej kar zadeva nara ajo i ivljenjski standard. Nasprotno pa njihovi kritiki poudarjajo vztrajnost nasilja in trajno prisotnost visoke stopnje neenakosti v modernih drubah. Z uporabo longitudinalnih podatkov o umrlih v vojnah, umorih, dohodkih in neenakosti lanek izpostavi, da nasilje ostaja na nizki ravni in razmeroma omejeno, ter da so se realni dohodki spodnje polovice svetovnega prebivalstva ve kot podvojili, medtem ko se je neenakost od okoli leta 2005 ustalila ali zmanj ala. S statisti no analizo dodatno pokae, da iritev lastninskih pravic, vladavine prava in prostega trga prispevajo k dolgotrajni rasti BDP na prebivalca. Napredek ni niti teleoloki niti neizbeen, je pa merljiv, preteno trajen in tesno povezan z inkluzivnimi gospodarskimi in politi nimi institucijami.
Keywords: inequality; living standards; napredek; nasilje; neenakost; New Optimists; novi optimisti; Pinker, Steven; progress; violence; življenski standard