Uporaba ultrazvočne elastografije za ocenjevanje mišične togosti pri športnikih - Djurić, Daniel (Šport (Ljubljana), 2022)
Ultrazvočno slikanje se pogosto uporablja na znanstvenem področju in tudi v kliničnem okolju za oceno morfoloških in mehanskih lastnosti mišic in kit. V vrhunskem športu tovrstna metoda pomeni velik potencial za oceno prilagoditev na trening in ugotavljanje strukturnih nepravilnosti. Danes se vse pogosteje uporablja elastografija s strižnimi valovi z namenom pridobivanja vpogleda v mehanske značilnosti mišičnega tkiva, predvsem mišične togosti. V tej študiji smo izvedli meritve mišične togosti z elastografijo s strižnimi valovi na dvoglavi mečni mišici in štiriglavi stegenski mišici. Namen je bil preučiti morebitne razlike v mišični togosti med spoloma, med mišicam in/ali znotraj posameznih mišic. Vzorec je bil sestavljen iz 33 mladih zdravih športnikov iz različnih disciplin (23,4 ± 5,6 leta; 17 moških in 16 žensk). Relativna ponovljivost meritev je bila dobra do odlična, medtem ko je bila absolutna ponovljivost za večino spremenljivk sprejemljiva. Med moškimi in ženskami ni bilo razlik v mišični togosti. Togost se ni razlikovala med različnimi glavami posamezne mišice, medtem ko je bila togost dvoglave mečne mišice statistično značilno višja od togosti štiriglave stegenske mišice.
Keywords: elastografija; mečne mišice; mišice; spol; stegenske mišice; šport; trening