Impacts of work intensity on employees' quality of work, life and health - Čehovin Zajc, Jožica (Teorija in praksa, 2017)
V Sloveniji intenziteta dela (časovne, čustvene in delovne zahteve) narašča in je celo višja od evropskega povprečja. Članek na podlagi javnomnenjske raziskave o delu, družini in zdravju, izvedeni na reprezentativnem vzorcu 1082 prebivalcev Slovenije, ugotavlja negativne posledice intenzitete dela za kvaliteto dela, življenja in zdravja. Ključna ugotovitev raziskave je, da imajo zaposleni z večjo intenziteto dela slabše zdravje, obenem pa si zaradi delovnih obveznosti težje in redkeje tudi v času bolezni privoščijo zdravstveno oskrbo, čeprav bi jo potrebovali.
Keywords: Delo; Health; Kakovost dela; Kakovost življenja; kvaliteta življenja; labour; Quality of life; Quality of work; Slovenia; Slovenija; standard of living; Work; Zdravje