Nekateri vidiki gospodarskega prava EU po Beli knjigi o prihodnosti Evrope in v luči brexita - Grilc, Peter (Podjetje in delo, 2017)
Članek obravnava vrsto posledic, ki bi jih prinesel izstop članice EU, zlasti na primeru brexita. Razpravlja o splošnih vplivih na nastanek in izvrševanje komunitarnega prava, o modelih ekonomske integracije, posebej pa analizira posamezna pravna področja, pri čemer se osredotoča na gospodarskopravne teme. Ta področja so civilno pravo, delovanje finančnih trgov, korporacijsko pravo in gospodarsko pravo v širšem smislu, insolvenca, intelektualna lastnina, kazensko pravo, konkurenčno pravo, priznanje in izvršitev odločb, prost pretok blaga in prost pretok oseb.
Keywords: Bela knjiga o prihodnosti Evrope; brexit; civil law; civilno pravo; commercial law; common market; competition law; Court of Justice; criminal law; directives; direktive; European Commission; Evropska komisija; financial markets; finančni trgi; free movement of goods; free movement of persons; gospodarsko pravo; insolvenca; integration models; intelektualna lastnina; kazensko pravo; konkurenčno pravo; modeli integracije; priznanje in izvršitev odločb; prost pretok blaga; prost pretok oseb; recognition and enforcement of decisions; secondary legislation; sekundarna zakonodaja; skupni trg; Sodišče EU; White Paper on the future of Europe