Triangular mesh decimation and undecimation for engineering data modelling - Krivograd, Sebastian (Informacije MIDEM, 2002)
Trikotniške mreže pogosto uporabljamo v inženirskih aplikacijah, predvsem ko želimo interpolirati diskretne odbirke kompleksnih zveznih procesov. Trikotniške mreže so prav tako standarden vhod za različne numerične analize, ki temeljijo na metodi končnih elementov. Manipulacija z zelo velikimi trikotniškimi mrežami pa predstavlja ozko grlo pri inženirskih aplikacijah, zato iščemo enostavnejše, a še zmeraj dovolj verne trikotniške mreže. Procesu, ko z uporabo lokalnih operacij nad geometrijo in topologijo podane trikotniške mreže zmanjšamo število vozlišč in trikotnikov, pravimo poenostavljanje trikotniške mreže. Postopek iskanja najprimernejše trikotniške mreže je običajno prepuščen uporabniku in temelji na njegovi intuiciji, zato predstavlja računalniško podprt proces poenostavljanje zanimivo alternativo. V članku predstavimo učinkovit algoritem za poenostavljanje trikotniških mre., ki temelji na odstranjevanju oglišč. Da bi pohitrili odločitev, katero izmed oglišč je najprimernejše za odstranitev, uporabimo sekljalno tabelo. Predstavljena rešitev deluje v linearnem času in je primerna za različne aplikacije v praksi, predvsem tam, kjer potrebujemo hiter odziv sistema. Uporabnost pristopa povečamo z možnostjo postopnega vračanja odstranjenih oglišč - z rekonstrukcijo. Delovanje algoritma prikažemo z ilustrativnim primerom poenostavljanja trikotniške mreže električnega polja daljnovoda.
Keywords: modeliranje; sekljalna tabla; trikotniške mreže